Bilferie i Norge i sommer? Se våre sparetips for bompenger og fergereiser!

Visste du, at det finnes enkle måter å betale mindre for ferjeturer og bompenger når du ferierer med bil?

Foto: SkyttelPASS

Vårt vakre, langstrakte land byr på en rekke reisemål som tar pusten fra selv den mest reisevante. Å miste pusten av regningene som kommer deisende inn etter ferien, ønsker nok derimot de fleste å slippe.

Heldigvis finnes det sparegrep du kan ta, også når det gjelder bompenger og ferjereiser!

Fem måter å spare bompenger på

Dersom ditt kjøretøy veier inntil 3500 kg eller tilhører kjøretøygruppe M1, får du med AutoPASS-godkjent brikkeavtale rabatt på alle dine AutoPASS-bompasseringer.

Avhengig av hvor du kjører, når du kjører, og hvilken type bil du har, kan du med litt planlegging i forkant også begrense bompengekostnadene dine ytterligere.

  1. Kjører du med AutoPASS-godkjent bombrikke fra for eksempel SkyttelPASS, sikrer du deg 20% rabatt på alle bompasseringer på AutoPASS-betalte veier, broer og tunneler i hele Norge.
  2. Sjekk hvor mye bompenger forskjellige kjøreruter til samme destinasjon vil koste. Så lenge ekstra tid eller drivstoff ikke betyr at vinningen går helt opp i spinningen, kan en annen kjørerute også gjerne by på helt nye og minneverdige opplevelser underveis.
  3. Unngå byenes bomringer under morgen- og ettermiddagsrushet. I rushtiden vil spesielt den som kjører diesel, bensin eller hybrid merke på lommeboken at prisene skrus i været. På bompengeselskapene sine nettsider kan du se hvor og når de har rushtid (se lenker under).
  4. Dersom du har mulighet til å kjøre med elbil, har du mest å spare både på bompenger og ferjereiser. Med elbil kuttes kostnadene for bompasseringer betraktelig, og med bombrikke får du i tillegg 20% rabatt på den allerede lave elbil-prisen.
  5. Er dere flere som reiser sammen, og har mulighet til å reise flere med samme bil, sparer dere utgiftene for en ekstra bil. Blir det litt trangt om plassen, kan en romslig takboks gjerne være en god investering, også til fremtidige turer.

Litt sen ute med å bestille brikke? Ikke fortvil! Når du har opprettet brikkeavtale hos SkyttelPASS vil avtalen normalt være aktiv i AutoPASS sine systemer innen en halv time. Inntil du mottar brikken i posten og monterer den i bilen, vil bilnummeret registreres ved passeringer og kobles mot din brikkeavtale, samt mot eventuelle tilleggsavtaler du har registrert brikkenummeret ditt i. Slik vil du få rabattene du skal ha, selv om du må legge av sted før brikken er ankommet med posten.

På bompengeselskapene sine nettsider kan du sjekke priser for bompasseringer med og uten brikke, i og utenfor rushtid, og i forhold til drivstofftype. Dette kan du også sjekke på bompengekalkulator.no, men vær obs på at sistnevnte ikke er en offisiell bompenge-nettside.

Lenker til bompengeselskapenes nettsider:

BPS Nord (scroll ned til «Priser»)
Ferde
Fjellinjen
Vegamot
Vegfinans

BILFERIE I NORGE: Mange vakre opplevelser venter deg som skal på bilferie i sommer-Norge. Med bombrikke blir også turen litt rimeligere. Foto: SkyttelPASS

Tre måter å spare ferjeutgifter på

Kjører du langs den norske kysten, blir det fort en del ferjeturer underveis. Dersom du kjører med bombrikke, får du inntil 50% rabatt på de fleste ferjene.

Med AutoPASS-godkjent brikke fra for eksempel SkyttelPASS, får du automatisk 10% rabatt på nesten alle ferjer i hele Norge. Dette inkluderer alle samband i AutoPASS for ferje ordningen, samt Bastø Fosen Moss-Horten.

Med tilleggsavtale hos AutoPASS for ferje forskuddsavtale, får du med deres privatavtale 50% rabatt på alle ferjer i AutoPASS for ferje-ordningen. I avtalen registrerer du enkelt brikkenummeret ditt, og betaler et minimumsbeløp på 2000 kroner i forskudd. Bombrikken leses deretter automatisk når du kjører om bord, og kobles mot din AutoPASS for ferje tilleggsavtale. Fra forskuddsbeløpet belaster så AutoPASS for ferje deg kun 50% av den ordinære billettprisen på ferjen.

Du kan også opprette tilleggsavtale hos Bastø Fosen Moss-Horten, hvor du får 30% rabatt på alle reiser hos dem ved registrering av brikkenummeret ditt i avtalen.

I likhet med bompenger, kan man også spare mye dersom man har mulighet til å reise flere i samme bil på ferien.

Dersom du har vært sent ute med å bestille brikkeavtale og ikke har mottatt brikken i posten enda, vil bilnummeret ditt registreres ved innkjøring på ferjen og kobles mot din tilleggsavtale for rabatt.

BRIKKE TIL LANDS OG TIL VANNS: Med AutoPASS-godkjent brikke fra SkyttelPASS sparer du penger på både veier og ferjer i hele Norge. Foto: SkyttelPASS

Kan jeg bruke brikken i utlandet?

Ja, på vår side om Tilleggsavtaler og annet kan du se hvor i utlandet din SkyttelPASS-brikke fungerer.

Hvor mye bompenger koster det å reise til …?

Vi har satt sammen fire eksempler på hva det vil kunne koste deg å kjøre fra noen av Norges største byer, til noen av Norges største severdigheter.

For å kalkulere prisene har vi benyttet bompengekalkulator.no. Nettsiden tar ferjereiser med i beregningen, men da uten de lavere prisene du vil få med tilleggsavtale for ferje.

Vi minner om at prisene man til slutt betaler, kan være annerledes enn vist på bompengekalkulator.no. Korrekte priser er alltid tilgjengelig på bompengeselskapene og ferjeoperatørene sine egne sider.

BETAL MINDRE MED BRIKKE: Det kan være stor forskjell på prisen man betaler med og uten bombrikke. Foto: SkyttelPASS

Lofoten 

Drømmer du om naturperlene i Lofoten med sine sylskarpe fjell og hvite sandstrender, midnattssol, museer, gode matopplevelser og aktiviteter som surfing, fiske, dykking eller rafting?

Her er eksempler på hvor mye bompenger det vil kunne koste å legge bilferien din dit.*

Preikestolen

Preikestolen byr på mer enn bare fantastisk utsikt, selv om det spektakulære skuet over Lysefjorden selvsagt er hovedattraksjonen. For dem som liker en aktiv ferie, går fotturen til toppen også gjennom et vakkert landskap bestående av fjell, skog og innsjøer.

Her er eksempler på hvor mye bompenger det vil kunne koste å legge bilferien din dit.*

Røros

Å reise til Røros er litt som å reise tilbake i tid. Byen gir et autentisk innblikk i hvordan et norsk gruvesamfunn så ut på 1700- og 1800-tallet, og det er på grunn av den godt bevarte trehusbebyggelsen og det historiske gruvemiljøet at Røros er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Om sommeren arrangeres det en rekke festivaler og konserter på Røros, så det kan være lurt å sjekke disse ut på forhånd slik at du ikke går glipp av noe!   

Her er eksempler på hvor mye bompenger det vil kunne koste å legge bilferien din dit.*

Bergen

“Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme, der har eg det så fisken i vannet!” Er du enig med Knudsen og Ludvigsen, så er ikke det så rart, fordi Bergen er en herlig by å besøke både for store og små.

Bergen er den største byen blant Vestlandets majestetiske fjell og fjorder. Herfra er det også mulig å kjøre på dagstur til for eksempel Hardangerfjorden, Nærøyfjorden eller Sognefjorden for å oppleve noen av de vakreste fjordlandskapene i verden.

Her er eksempler på hvor mye bompenger det vil kunne koste å legge bilferien din til Bergen.*

 Og med disse nyttige tipsene, håper vi du får en ordentlig fin bilferie-sommer!

Har du ikke brikke, eller ønsker du å bytte brikke-avtale?

Bestill bombrikke hos SkyttelPASS

Foto: SkyttelPASS

Tusen takk til Møller Bil Åsane for at vi fikk låne deres nydelige ID. Buzz!