Bompenger i Sverige

Skal du på biltur i Sverige? Da er det greit å vite at du kan støte på en eller to bompengestasjoner underveis. Det er ikke snakk om store utgiftene, men de kan unngås eller minimeres om du reiser forberedt – gjerne med en AutoPASS-godkjent bombrikke som SkyttelPASS-brikken. 

Stockhom by
STOCKHOLM: En liten veiskatt, så er du på plass i den svenske hovedstaden. Foto: Shutterstock

Er det bompenger i Sverige?

Ja, söta bror opererer også med bompenger, men i mindre grad enn her hjemme. 

I storbyene Stockholm og Gøteborg betaler både svenske og utenlandske kjøretøy en såkalt rushtidsavgift eller veiskatt. Om du har en fleksibel timeplan, kan du dermed unngå eller minimere avgiften.

De eneste stedene du må betale faktiske bompenger i Sverige er på Motalabroen og Sundsvallbroen.

Slik betaler du bompenger og veiskatt i Sverige

Når du passerer en bomstasjon på vei eller bro i Sverige blir passeringen registrert ved hjelp av automatisk skiltgjenkjennelse. Du vil deretter motta en faktura fra selskapet EPASS24 eller fra den svenske Transportstyrelsen.

“Bompenger” i Gøteborg

Skal du kjøre inn eller ut av Gøteborg kan du unngå å betale rushtidsavgift dersom du kjører mellom kl 18.30-06.00. De andre tidene på døgnet betaler du en liten sum som avgjøres av klokkeslettet for passeringen.

Se tider og priser for rushtidsavgift i Gøteborg

“Bompenger” i Stockholm

Skal du inn eller ut av Stockholm er det en liten veiskatt å betale uansett klokkeslett. Den er lavest om du unngår det travleste morgen- og ettermiddagsrushet. 

Se tider og priser for rushtidsavgift i Stockholm

Bompenger på Motalabroen og Sundsvallbroen

Sverige benytter også bompenger for å finansiere nye broer. Foreløpig gjelder det kun Motalabroen og Sundsvallbroen.
Se priser for Motalabroen og Sundsvallbroen

Fungerer AutoPASS-godkjente brikker i Sverige? 

Både ja og nei.
AutoPASS-godkjente bombrikker, som SkyttelPASS-brikken, fungerer som betalingsmetode på Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark og på ferjen mellom Helsingborg i Sverige og Helsingør i Danmark. 

Bestill din SkyttelPASS-brikke her!

På øvrige veier og broer med bompenger i Sverige fungerer dessverre ikke AutoPASS . Ved passering av disse bommene vil du, som nevnt, motta en egen faktura. 

Bompenger mellom Sverige og Danmark: Øresundsbroen

Skal du reise fra Malmø til Kastrup, eller motsatt? Da krysser du Øresundsbroen og må betale bompenger. Prisen avhenger av om du skal én vei eller tur-retur, hvilket kjøretøy du bruker, og hvilken avtale du har. 

Øresundsbroen er en del av EETS (European Electronic Toll Service), som betyr at de godtar AutoPASS-godkjente bombrikker som betalingsmetode.

Din SkyttelPASS-brikke kan knyttes til rabattavtale hos Øresundbroen, og her er det mye å spare. En enkelt tur over broen kan da bli så mye som 220 kr billigere! (Pris korrekt per 04.08.23) 

Les mer om tilleggsavtale for Øresundbroen.

Ferje mellom Sverige og Danmark: Helsingborg – Helsingør

Ferjeturen mellom Helsingborg og Helsingør tar deg til nabolandet på 20 minutter. 

Denne forbindelsen godtar AutoPASS-godkjente bombrikker som betalingsmetode. Du kan derfor reise med din SkyttelPASS-brikke og betale for passeringen på din vanlige faktura fra SkyttelPASS. 

ForSea Ferries/Öresundslinjen: Helsingborg-Helsingør

NEDBETALT: Svinesundsbroen er nedbetalt og du kan nå krysse broen gratis. Foto: Shutterstock.

Bompenger mellom Norge og Sverige – Svinesundsbroen

Dersom du kjører fra Sør-Østlandet og over til Sverige passerer du gjerne Svinesundbroen, også kjent som Svinesundsbrua.

Denne forbindelsen hadde bompenger fra 2005, men i mars 2021 var broen nedbetalt og bompengeinnkrevingen ble avviklet. Det er dermed ingen kostnad for å krysse Svinesundsbroen lenger!  

God tur!

Vårt kjære naboland er ypperlig for en fin bilferie. Fra urbane og sjarmerende Stockholm, til vakre strender langs kysten og naturskjønne omgivelser innenlands. 

Vi håper du får en fin og sømløs kjøretur, med god ferje-, bro- og bompengekunnskap i bagasjen!