Bytte bil? Dette gjør du med bombrikken.

Har du solgt bilen? Kjøpt ny bil? Da må du huske å gjøre de nødvendige endringene i brikkeavtalen din, ellers kan det koste deg dyrt! 

SkyttelPASS-brikke i frontrute på bil
Foto: SkyttelPASS

Dette gjør du med bombrikken ved salg av bil

Når du selger bilen har du selv ansvar for å ha orden i bompengesakene. 

Dersom du ikke foretar deg noe som helst, risikerer du å betale for den nye eierens bompenger og ferjereiser i uoverskuelig fremtid. 

Viss det skjer, vil du ikke ha rett til å kreve noe tilbake, verken fra brikkeutsteder, bompengeselskap eller ny eier. Du kan derimot gjøre opp med den nye eieren – om det er en hyggelig en! 

Når du selger bilen, er det derfor tre ting du må huske på.

1. Fjern bilen fra brikkeavtalen

Først må du fjerne kjøretøyet du skal selge fra brikkeavtalen din. Som SkyttelPASS-kunde gjør du det på Min Side. Dette bør du gjøre så snart du vet at du ikke skal bruke kjøretøyet igjen.
Se steg-for-steg-guide her.

Endringen trer i kraft allerede innen en halvtime etter at du har fjernet kjøretøyet fra SkyttelPASS-avtalen. 

Dersom du ikke gjør dette, vil du bli belastet for den nye eierens bompasseringer og ferjereiser, selv om brikken ikke er festet i bilen lengre. 

2. Fjern bilen fra tilleggsavtaler

Din brikkeavtale og din tilleggsavtale er helt separate avtaler. Dersom du har registrert ditt kjøretøy og brikke i en tilleggsavtale som for eksempel AutoPASS for ferje, Bastø Fosen eller Øresundsbroen, må du selv fjerne kjøretøyet fra tilleggsavtalen. 

En tilleggsavtale leser kjøretøyets registreringsnummer og belaster din avtale via dette dersom brikke ikke oppdages i kjøretøyet ved forbikjøring. Selv om du har fjernet brikken fra kjøretøyet, eller til og med har avsluttet din brikkeavtale, vil altså tilleggsavtalen fortsette å fungere og belaste deg inntil du har fjernet kjøretøyet fra den avtalen. 

3. Ta bombrikken ut av bilen

Dersom du skal bruke bombrikken på et annet kjøretøy fremover, så bør du ta vare på både brikken og brikkefestet. Begge kan deretter festes og registreres på den nye bilen. 

Les også: Hvordan feste og fjerne bombrikken?

Dersom du skal tegne avtale med en annen brikkeutsteder eller ikke skal kjøpe nytt kjøretøy, sender du enten brikken tilbake til utstederen, eller leverer den inn som EE-avfall. 

Ønsker du brikkeavtale med SkyttelPASS? Bli kunde her!

SkyttelPASS-brikke i hånden foran bil
Foto: SkyttelPASS

Flytte bombrikken over til ny bil 

Har du fått deg ny bil? Da bør du knytte den til en bombrikkeavtale så snart som mulig. Slik sikrer du deg alle tilgjengelige AutoPASS-rabatter på vei og ferje, og sparer mye penger! 

1. Registrer ny bil på bombrikken

For at bombrikken skal fungere i det nye kjøretøyet, må du først koble det nye kjøretøyets registreringsnummer til din eksisterende brikkeavtale. Dette gjør du enklest på Min side

Se steg-for-steg-guide her.  

2. Fest bombrikken i den nye bilen

Når du har registrert ny bil på bombrikken i din eksisterende SkyttelPASS-avtale, kan du ta bombrikken fra den forrige bilen og feste den i den nye bilen.

3. Sjekk bilen for gamle bombrikker

Om du er litt grei, så sjekker du gjerne også at bombrikken til den forrige eieren ikke fortsatt er festet i frontruten, eller ligger et annet  sted i bilen. 

Finner du en brikke er det fint om du kontakter den forrige eieren, som da vil bli oppmerksom på at de kanskje har en aktiv brikkeavtale de må fjerne kjøretøyet ditt fra. Da slipper den tidligere eieren å betale for dine bompasseringer og ferjereiser. 

Mangler du brikkefeste i bilen?

Som SkyttelPASS-kunde kan du hente gratis brikkefeste hos vår samarbeidspartner BilXtra! 

PS. Det beste for kloden vår er selvsagt at du bruker ditt gamle brikkefeste, se hvordan her

Les mer om fordelsavtalen med BilXtra her!

Husk å sende inn salgsmelding

Ved salg av bil må du selvsagt sende inn salgsmelding til Statens vegvesen. Der melder du om ny eier og dato for eierskifte. Dersom du har fjernet kjøretøyet fra din brikkeavtale og fra eventuelle tilleggsavtaler, vil bompenger og ferjereiser belastes den nye eieren fra datoen for eierskifte. 

Og med det håper vi du er klar for vellykket både kjøp og salg av bil, med smart bombrikkehåndtering på veien!

Har du ingen bombrikkeavtale fra før? Ønsker du å bytte bombrikkeutsteder? 

Bestill SkyttelPASS-brikken her!